Museer i lofoten

Lofotr vikingmuseum

Verdens største langhus fra vikingtid ligger på Borg i Lofoten og er åpent hele året. Bli med på en reise 1000 år tilbake i tid. Se håndverk, arkitektur og utsmykninger fra vikingtiden.

På Lofotr Vikingmuseum kan du oppleve vikingtiden i et levende miljø. Her får du hilse på dyrene, kjenne lukten av tjære og bål, spise vikingenes mat og høre deres historie.

Lofotmuseet

Opplev lofotfiskerens historie på en av de best bevarte væreiergårdene i Lofoten. På tuftene av middelalderbyen Vågar finner du den staselige hovedbygningen fra 1815, autentiske rorbuer og naust med nordlandsbåter. Museet byr på staselige interiører, utstillinger om lofotfisket, tradisjonelt håndverk og en vakker hage med historiske stauder. Området er barnevennlig og naturskjønt.

Lofotmuseet er en del av det kommende SKREI Opplevelsessenter som åpner i 2026.

Lofoten krigsminnemuseum

Lofoten krigsminnemuseum ligger i Svolvær og har Norges største utstilling av sjeldne uniformer og gjenstander fra andre verdenskrig. Museet viser et unikt historisk bilde av de dramatiske krigsårene.

Museet formidler om 2. verdenskrig med særlig vekt på hendelsene i Lofoten og Nord-Norge. Museet har mange sjeldne og ukjente bilder fra krigen i farger. Mange av soldatene som deltok i kampene i nord i 1940 var fra Lofoten.

Norsk fiskeværsmuseum

På Å finner du Norsk Fiskeværsmuseum. Her kan du oppleve et av de best bevarte og komplette gamle fiskevær i Nord-Norge. Her har de autentiske bygninger som båtnaust, trandamperi, husmannsstue, smie, postkontoret, rorbu og bakeri fra 1800-tallet. Bli kjent med det harde livet som foregikk i et fiskevær.

Sørvågen radio – Norsk telemuseum

Telemuseet Sørvågen Radio formidler den lokale og nasjonale telekommunikasjonshistorien. De første trådløse morsesignaler i Nord-Europa gikk ut fra telegrafstasjonen i Sørvågen. På dette museet kan du vandre gjennom de forskjellige epokene av telehistorien. Se utstillingen av mobiltelefoner, sammenlign din egen med mobilen fra 1973.

Museet holder til i den tidligere telegraf- og telefonstasjonen. Huset ble bygget i 1914 etter tegningen til Lilla Georgine Hansen, Norges første kvinnelige arkitekt.

Smeden i Sund / Sund Fiskerimuseum

Sund fiskerimuseum omtaler seg som «museet med lyd og lukt og smeden i arbeid». Museet består av bygninger og gjenstander, med hovedvekt på motorer og fiskerirelaterte gjenstander fra området. Atmosfæren preges av eldre glødekulemotorer og semidiselens monotone banking, duften av eksos, og lukten av brent kull fra smeden i arbeid.

Museet består av ei rorbu fra ca. 1880, som fungerte som fiskernes hjem under vinterfisket. Rorbua inneholder museets samling av mindre gjenstander, som husholdningsredskaper og utstyr brukt av fiskerfamilien.